Jongeren en volwassenen

Bent u of ben jij op zoek naar hulp bij het stotteren? Opnieuw of voor de eerste keer? Mogelijk kunnen wij u/je verder helpen in de zoektocht naar meer ontspannen communiceren en meer controle over het spreken.

Na een uitgebreid intakegesprek en stotteronderzoek zullen we de therapiemogelijkheden uitleggen. Meestal bestaat het stottergedrag niet alleen uit onvloeiende spraak. Gedachten en gevoelens die gekoppeld zijn aan het stotterend spreken zullen daarom aandacht krijgen. Gedachten over stotteren kunnen het zelfbeeld naar beneden halen. Gevoelens als schaamte, angst, frustratie en verdriet vormen een belemmering in het spontaan durven communiceren. Mogelijk is hierdoor vermijdingsgedrag ontstaan; zoals het uit de weg gaan van gespreksituaties, het ontlopen van bepaalde personen of het inventief gebruiken van synoniemen om maar niet te hoeven stotteren. Een doel van stottertherapie is om vrijuit te communiceren zonder al te veel belemmerd te worden door het stotteren en daarom zal dit vermijdingsgedrag ook besproken en verminderd worden. Met spreektechnieken of stottercontroletechnieken kan vloeiend(er) spreken getraind worden. Hierbij is het doel om meer controle te krijgen over het spreken.

Stottertherapie is maatwerk, iedere persoon die stottert is uniek en dus is ieder stottertherapietraject uniek.

Stottertherapie is een proces; iets veranderen wat je al lange tijd zo doet, voelt of denkt is niet eenvoudig. Graag begeleiden we je in dit proces met als doel onbekommerd spreken, spontaan of gecontroleerd, al naar gelang je eigen behoefte.

Geef mij het geduld om te aanvaarden

wat ik niet kan veranderen.

Geef mij de moed om te veranderen wat

ik wel kan veranderen.

En geef mij de wijsheid om het onderscheid

tussen beide te kunnen maken.

(Reinhold Niebuhr)